Moji odgovori

Arhiva svih mojih odgovora

Želimo im olakšati

« Kako da kažemo djeci da se rastajemo?

Ono što je djeci najviše potrebno je da zadrže osjećaj sigurnosti. Svojim ponašanjem možete na to uvelike utjecati.

Mogla bi se ispričati duga priča o tome kako je moj brak došao do kraja, ali ne želim ići u te detalje. Sada, kada je jasno da povratka nema, željela bih da učinimo što god je u našoj moći da djeci (10 i 8 god) olakšamo proces razvoda. Za početak im trebamo nekako reći da se rastajemo. Molim vas da nas uputite što i kako da im kažemo jer ne bih željela da im nanesemo dodatnu bol.

Proces razvoda bolan je za sve uključene, čak i za one koji su ga sami izabrali. A djeca obično nisu ta. (Iako u terapiji podjednako često čujem izjave kao što su: "Najviše me povrijedio razvod mojih roditelja.", kao i one tipa: "Spasilo bi me da su se rastali.")

U razvodu roditelja, uloga djece posebno je teška. Njima se događa nešto što jako mijenja njihove živote, a oni nisu ti koji bi o tome odlučivali. Njihovi se stari životi izmiču pod njihovim nogama, a oni se pri tom osjećaju bespomoćnima. I ne samo to - oni uglavnom i jesu bespomoćni.

Tu bespomoćnost je najteže podnijeti. Zato djeca često krive sebe za rastavu svojih roditelja. Kao da bi im bilo lakše podnijeti krivnju za ono što se događa (jer bi to onda značilo da su mogli nekako utjecati), nego bespomoćnost.

Ono što djeci najviše treba, (i ne samo u situaciji razvoda) je sigurnost. Način na koji se vi ponašate jako će utjecati na taj osjećaj sigurnosti. Nekoliko je stvari koje možete učiniti da biste povećali njihov osjećaj sigurnosti.

1. Budite iskreni.

Ne uljepšavajte situaciju samo zato da bi stvari "bolje zvučale". Nemojte davati obećanja koja ne možete ispuniti. Budite iskreni oko činjenice da se rastajete i oko razloga zbog kojih se rastajete. Prilagodite činjenice njihovoj dobi. Ne trebate ih zatrpati detaljima. Dovoljno je nešto tipa: "Više se ne slažemo, previše se svađamo i odlučili smo da ne želimo više živjeti zajedno." Recite im koje će se stvari u njihovim životima odsada promijeniti (npr. gdje će živjeti), a koje će ostati iste (ljubav koju osjećate prema njima).

2. Osigurajte im predvidljivu okolinu.

U idealnom slučaju, organizirajte stvari tako da se djeci njihovi životi promijene što je moguće manje (npr. neka ostanu i istom stanu, školi ili sl.) Onda kada to nije moguće, važno je da osmislite neku rutinu i predvidljiv raspored. Neka dijete uvijek zna što će se dalje događati. Promjene u rasporedu najavljujte unaprijed.

3. Odluku o razvodu priopćite im zajedno.

Tako će dijete vidjeti da iako više nećete biti ljubavni partneri i dalje ostajete ujedinjeni na "roditeljskom" frontu.

4. Pripremite se unaprijed.

Ako je ikako moguće, dogovorite se oko toga što ćete reći djeci. Čak i ako ste u tako lošim odnosima da ne možete zajedno razgovarati s djecom, pokušajte usuglasiti priče. Ne želite dodatno zbuniti svoju djecu.

5. Ne opterećujte ih vlastitim emocijama.

Slobodno im recite da ste tužni i da vam je teško. To će im pomoći da i oni mogu pred vama izraziti svoje teške osjećaje. No nemojte pred njima ventilirati svu svoju tugu i ljutnju. Radije potražite podršku prijatelja ili terapeuta. Djeci je potrebno da se mogu vama povjeriti i požaliti. Vaša snažna emocionalna reakcija može ih dodatno uplašiti. Mogli pomisliti da ste vi prekrhki i da vas ne smiju opterećivati svojim problemima.

6. Potaknite ih da govore o svojim teškim osjećajima.

Dozvolite im njihovu tugu, razočaranje, ljutnju. Potvrdite im da imaju pravo na svoje osjećaje i da su oni normalni i razumljivi. Pomognite im da se izraze ako sami to ne mogu. Puno će se lakše nositi sa svojim osjećajima ako ih mogu podijeliti s vama.

7. Nađite podršku za sebe.

Razgovarajte sa svojim prijateljima. Ne držite svoje osjećaje u sebi u nadi da će oni proći ako se s njima ne bavite. Ako osjećate da ne možete sami iznijeti na kraj sa svojim osjećajima, potražite stručnu pomoć. Brinite o sebi. Dobro se hranite, spavajte, vježbajte. Ono što vaša djeca trebaju najviše od svega su roditelji koji su dobro. Ništa ne ulijeva veću nesigurnost od zabrinutosti za dobrostanje roditelja. Djeca znaju da su ovisna o vama.

8. Ne svađajte se pred djecom.

I posebno se ne svađajte oko djece. Ako se budete svađali oko djece, to će u njima lako probuditi osjećaj da su oni krivi za vaš razvod.

9. Ne tjerajte ih da biraju.

Nastojte se međusobno ne okrivljavati pred djecom. Ma kakvi vaši osjećaji bili, pred djecom pokažite poštovanje prema drugom roditelju. Ako to i nije sada moguće, imajte na umu da bi za vašu djecu bilo najbolje kada biste s bivšim supružnikom mogli ostvariti prijateljski odnos u kojem biste i dalje mogli dijeliti roditeljske dužnosti, uz međusobni dogovor i poštovanje. Ovaj dio zna biti posebno težak, jer je u tom slučaju potrebno staviti dobrobit svoje djece ispred sebe i svojih osjećaja.

10. Informirajte ih.

Recite im kako će stvari od sada funkcionirati. Recite im i one stvari koje im se neće svidjeti. Istina i predvidljivost su puno bitnije od toga da stvari "dobro zvuče". Ne želite im priuštiti nova i nova iznenađenja. Kakve god stvari bile, svi smo mi opskrbljeni kapacitetom da se prilagodimo. Za to je potrebno vrijeme. No da bismo s prilagodbom započeli, najprije moramo znati kako stvari stoje.

11. Pokažite ljubav.

Djeci ja najvažnije znati da razvod neće dovesti do toga da izgube jednog od roditelja. Recite im da ćete ih voljeti kao i do sada i da ćete nastaviti biti uključeni u njihove živote kao roditelji. Ponekad geste kao što su dodir i zagrljaj govore i tješe puno više od riječi. Imajte strpljenja i ponavljajte im da ćete ih zauvijek voljeti iznova i iznova.

12. Održite svoja obećanja.

Doista budite roditelj kakvog vaše dijete zaslužuje.

Odgovor napisala: Irena Čorko Meštrović