Moji odgovori

Arhiva svih mojih odgovora

Oni nisu moja obitelj

« Ne želim se družiti s maminim dečkom

Tražite od mame da bira između vas i svog dečka. Kako izabrati između dvije ljubavi? Razmislite o mogućnosti da budete velikodušni.

Moji roditelji su rastavljeni, dobro sam i sa tatom i s mamom. Živim s mamom i ona mrzi mog tatu, našla si je novog dečka i svaki put kad spomenem tatu odmah poludi i neće pričat sa mnom i nešt slično. Deda mi je umro i to me shrvalo, s bakom sam si bolje nego s mamom i većinom se s njom družim dok sam doma jer je moja mama na poslu, a dok dođe doma većinom je s tim novim dečkom. Čini mi se da nema vremena za mene, da me mrzi.. Tjera me da se družim s roditeljima tog njenog dečka i njihovim unukama a ja to neću. Kad ju zamolim da me ne muči s tim jer se neću družit s njima i da mi smetaju i da mi oni nisu nikakva obitelj da bi se morala družit s njima odmah ne pričamo, ljuti se, da mi kazne, nekad me i tuče. Ne znam što da radim, ne mogu više ovako, a hoću si biti super s mamom jer je volim mada kakva bila.

Vaša mama se zaljubila. Meni je drago zbog nje. Uvijek me veseli kada ljudi nakon ljubavnih brodoloma pronađu u sebi snage za novu ljubavnu vezu.

Vama je, čini se, teško prihvatiti maminog novog dečka. To mi je lako razumjeti. Možda je to iz odanosti prema tati, možda zato što ona dečku sada posvećuje više vremena nego vama, a možda vam se on naprosto ne sviđa kao osoba… Imate pravo na svoje osjećaje prema njemu, ma kakvi oni bili.

Problem nastaje kada vas mama želi uključiti u svoj novi život, gdje dečko i njegova obitelj igraju važne uloge. Vi to ne želite. Vjerojatno ne dijelite njezino oduševljenje s idejom izgradnje tog "novog života". Sigurna sam da vam je, kao i svakom djetetu, ljepša ideja o životu u kojem mama, tata i vi činite obitelj. Na žalost, taj stari život više ne postoji. Trenutno se pojavila ta neka nova i neobična konstelacija u kojoj svatko tek treba pronaći svoje mjesto.

Mama je trenutno okupirana svojim novim dečkom (nismo li svi takvi kada se zaljubimo?) i nije joj drago što najvažnija osoba u njezinom životu (vi) ne dijeli njezino mišljenje o njezinom dečku. Ona želi da ga upoznate, da zavolite njega i njegovu obitelj, da se svi međusobno družite, da postanete cjelina. Vi to odbijate. I tako je tjerate da bira. Ona može provoditi vrijeme ili s vama ili s njim.

Dečko ili vi?

Kako izabrati između dvije ljubavi?

Vjerujem da je to glavni problem vaših sukoba. Vaša mama se lomi između vas dvoje, osjeća se bespomoćno i zato je agresivna.

Ne opravdavam njezine postupke, ali nemam načina da mijenjam nju. Jedino što mogu je nagovarati vas da budete velikodušni, kao što biste bili npr. prema najboljoj prijateljici.

Zamislite da vaša najbolja prijateljica ima novog dečka i da želi da ga upoznate, da idete s njima u kino, upoznate njegovo društvo, slavite svi skupa njezin rođendan… Biste li joj to odbili? Bi li se on morao sviđati vama ili bi vam bilo dovoljno da se sviđa njoj? Biste li se mogli veseliti njezinoj sreći?

Trenutno je situacija takva da vi odbijate odabranika maminog srca (dečka), a ona vašeg (tatu). Vrtite se u začaranom krugu u kojem niti jedna ne želi popustiti.

Možda biste vi njoj primjerom mogli pokazati nešto o toleranciji, ljubavi i velikodušnosti. Možda bi ona od vas mogla učiti da je moguće, zbog ljubavi prema našim najmilijima, poštovati njihove ljubavi i izbore.

Da, slažem se da bi bilo logičnije da ste to vi učili od nje, ali mudrost često nema veze s godinama.

Odgovor napisala: Irena Čorko Meštrović