Moji odgovori

Arhiva svih mojih odgovora

Rade li to i drugi ljudi?

« Razmišljam na glas

Glasno izgovaranje vlastitih misli može nam pomoći jer izgovorene riječi potiču naše razmišljanje i često dovode do otkrivanja kreativnijih načina rješenja problema.

Ja pričam na glas. Dakle, ne pričam sama sa sobom (jer sam svjesna da nitko nije sa mnom), nego ono što mislim govorim na glas u četiri zida. Naravno, kad mi je teško zbog nečega. Problem je u tome što to radim skoro svaki dan, ako ne i svaki. Imam i problema s alkoholom u zadnje vrijeme, previše volim popiti, a znam da to nije u redu. Alkohol me opušta, a previše sam napeta inače. Također, mislim da me majka verbalno zlostavlja oduvijek. Najviše me zanima znate li za druge ljude koji rade to isto, jer ja nigdje na internetu nisam to našla. Nemam ni trideset godina. Hvala unaprijed!

Svatko od nas ima svoje potrebe koje pokušava zadovoljiti, a kada ih ne uspijemo zadovoljiti to u nama prouzroči napetost koja pokušavamo smanjiti. Svako nalazi svoj način smanjivanja napetosti.

Jedan od vaših načina smanjivanja napetosti je pričanje na glas. Misli i riječi nisu isto, misao predstavlja jednu cjelinu dok se govor sastoji od pojedinih riječi. Naše misli su često nepovezane, preopširne i općenite. Kada pokušavamo planirati konkretne aktivnosti, procijeniti situacije ili osobe, zapamtiti nešto ili izvesti neke zaključke često se koristimo verbalizacijom naših misli, odnosno pokušavamo pretočiti te misli u govor što možemo raditi u sebi ili na glas. Glasno izgovaranje svojih misli često nam pomaže jer izgovorene riječi potaknu naše misli te nam često pomognu u kreativnijem načinu pronalaska rješenja naših problema. Svi mi glasno izgovaramo svoje misli, najčešće u razgovoru s drugim ljudima. Kada smo sami i imamo veliki problem to nam također može pomoći.

Alkohol je kod nas društveno najprihvaćenije sredstvo ovisnosti. Kada se procjenjuje veličina problema konzumiranja alkohola bitno je znati kako to konzumiranje utječe na osobu, na njezino zdravlje i ljude oko nje. Također su važne situacije u kojima osoba pije (u društvu ili sama) i razloge zbog kojih pije. Osoba često pije jer se pod utjecajem alkohola osjeća opuštenijom i veselijom, ali često i zato da ublaži tjeskobu i napetost zbog stresa i frustracija koje doživljava. 

Kada se nalazimo u situaciji koja je za nas jako stresna i kada iz te situacije teško nalazimo izlaz sjetimo se da mnogi poznati psiholozi traže odgovore u našem djetinjstvu, obitelji i u našim prošlim iskustvima.

Naše majke imaju snažan utjecaj na naše živote, način razmišljanja, doživljavanja i ponašanja. One često iz različitih razloga znaju reći nešto ponižavajuće o svojoj djeci. To nije nužno verbalno zlostavljanje. Ali jest zlostavljanje kad se dijete često verbalno napada zbog njegovog izgleda, inteligencije, kompetentnosti ili njegove vrijednosti kao ljudskog bića. To mogu raditi direktno, otvorenim, te pokvarenim degradiranjem  svoje djece ili indirektno napadaju dijete zadirkivanjem, sarkastičnosti, uvredljivim nadimcima i profinjenim "spuštanjima". Oba načina ostavljaju dugoročne posljedice na razvoj djetetove slike o sebi. Kako bi popravili svoj odnos s majkom a time i svoju kvalitetu života trebate s njom razgovarati otvoreno i smireno. Morate joj ukazati na ona njezina ponašanja ili riječi koja vas smetaju. Bitno je u tome trenutku biti smiren i koristiti „ja poruke“ odnosno ne napadati nju zbog njezinog ponašanja već joj ukazati što vas muči rečenicama koje počinju "mene boli kada mi kažeš...", " ne osjećam se dobro u situaciji kada..."

Vi ste naveli da vam je teško zbog nečega, te da u zadnje vrijeme učestalije pričate na glas i pijete. Taj svoj problem biste trebali riješiti, jer bi rješavanje te situacije moglo smanjiti čestinu pričanja na glas i konzumacija alkohola. Ukoliko se to ne dogodi ili je vaš problem trenutno nerješiv bilo bi dobro da se obratite stručnjaku za nekakav oblik individualne terapije.

Odgovor napisala: Neda Pleić